brug als vervanging van een tand

 

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen.

Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.


Afbeelding: brug, twee kronen die op de pijlers passen en een brugtussendeel.

Wanneer kan een brug nodig zijn?

  • 1. Om beter te kunnen kauwen.
  • 2. Verbetering van het uiterlijk.
  • 3. Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien.


Als tanden en kiezen ontbreken, kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte groeien. Ook kunnen de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe groeien, waardoor ze scheef gaan staan.

Welke soorten bruggen zijn er?

1. Gewone brug
Bij een gewone brug bevinden de pijlers zich aan weerszijden van de open ruimte.

2. Vrij-eindigende brug
Bij een vrij-eindigende brug bevinden de pijlers zich aan één zijde van de ontbrekende tand of kies. De dummy bevindt zich dus op het eind van de brug.


Afbeelding van een vrij-eindigende brug.

3. Een etsbrug.
Bij een etsbrug zijn de naastliggende tanden nog in een zeer goede conditie. Het streven is altijd om naastliggende tanden/kiezen zoveel mogelijk in hun oorspronkelijke en gezonde staat te houden. In dit geval kiest u voor een etsbrug. De dummy komt dan op de plek waar de lege ruimte is. De dummy zal dan worden vastgemaakt, aan de achterkant aan de naastliggende tanden/kiezen, met zogenaamde retentievleugels.
 

Van welk materiaal zijn bruggen gemaakt?

Porselein of zirkonium
Een brug van porselein of zirkonium wordt in veel situaties toegepast. Door nieuwe technieken is de kans op breuk uitgesloten. Het materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit.

Metaal en porselein
Hierbij wordt metaal als basis gebruikt. Voor het uiterlijk wordt over het zichtbare metaal een laag van tandkleurig porselein aangebracht.

Metaal
Soms worden kronen en bruggen alleen van metaal gemaakt. Dit materiaal is zeer sterk en slijtvast. Ze krijgen dan een goud- of zilverkleurige goudlegering. Vanwege de kleur plaatst de tandarts ze alleen achter in de mond.

Hoe verloopt de behandeling van een brug?

De behandeling van een of brug verloopt in stappen. Hiervoor zijn twee of drie bezoeken aan uw tandarts nodig. Een brug wordt niet direct in uw mond gemaakt, maar in een tandtechnisch laboratorium. Hiervoor is ongeveer twee weken tijd nodig.

Noodvoorziening

Voor uw comfort en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies, maakt de tandarts een (tijdelijk) noodvoorziening. Eet er geen harde of kleverige producten mee. De tijdelijke kroon is daar niet op berekend. Neem bij breuk of losraken van de tijdelijke kroon contact op met uw tandarts.

Onderhoud van bruggen
De dagelijkse mondhygiëne is bij bruggen extra belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de brug moet u goed reinigen. Een kwetsbare plek is de rand van de brug. Daarop kan gemakkelijk tandplak achterblijven. Plak veroorzaakt gaatjes langs de rand van uw brug en ontsteking van het tandvlees. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad. Uw tandarts of mondhygiënist kan u hierbij adviseren.

Poets met een zachte tandenborstel of elektrische tandenborstel.

Hoe lang gaat een brug mee?

De materialen zijn zo duurzaam dat een brug minstens tien jaar meegaat. Een goede mondhygiëne heeft veel invloed op de duurzaamheid van de brug in je mond.

Krijg ik last van napijn bij de behandeling voor een brug?
Na plaatsing kan een tand of kies die van een brug is voorzien soms gevoelig zijn. Dit is meestal tijdelijk. Raadpleeg uw tandarts als de gevoeligheid aanhoudt of heviger wordt.

Wat kost een brug?

De kosten voor een brug hangen af van de soort brug en het aantal tanden en kiezen dat moet worden vervangen. Een etsbrug is vaak goedkoper dan een gewone brug. Ook hiervoor geldt: vraag uw tandarts vooraf om een begroting.

Worden bruggen door de verzekering vergoed?

De vergoedingen variëren per verzekering. In de polis van uw ziektekostenverzekering staat op welke vergoedingen u recht heeft.

Heeft een brug in uw mond ook risico’s?

De risico’s die samenhangen met een brugbehandeling zelf zijn nihil.

Terug naar behandelingen.

 

AFSPRAAK MAKEN