Vier belangrijke adviezen voor uw mondhygiene tijdens zwangerschap.

Je hebt net gehoord dat je zwanger bent en springt een gat in de lucht van blijdschap. Dit geweldige nieuws deel je natuurlijk direct met al je familie, vrienden, kennissen en iedereen die het maar wil horen.

Na enige dagen gaat de blijdschap een beetje liggen en maakt enigszins plaats voor wat kleine gedachten over wat er nog meer gaat komen.

Inmiddels weten alle moeders dat er veel op je af komt in de komende maanden. Geboortekaartjes, echo’s, kinderkamer, etc… maar wist je dat mondhygiëne tijdens zwangerschap ook extra belangrijkwordt?. Lees hierover meer in dit blog.

 

Mondhygiene tijdens zwangerschap, belangrijk?

Je bent tijdens je zwangerschap al extra alert op wat je gedurende de komende maanden eet. Je wilt natuurlijk de beste basis voor je ongeboren kindje leggen door gezond te blijven sporten en bewegen, geen alcohol te nuttigen, een goede nachtrust ,gezond te eten maar ook extra goed zorgen voor je tandvlees en gebit.

Zorg je goed voor je tandvlees en je gebit dan zal je zien dat veel problemen tijdens jouw zwangerschap kunnen worden voorkomen. 

Tandvleesproblemen en gaatjes tijdens de zwangerschap

In de periode dat je zwanger bent, heb je een verhoogde kans op het krijgen van tandvleesontstekingen (gingivitis), gaatjes in je tanden of kiezen en andere ongemakken. Laten we eens op een rijtje zetten hoe dit dan kan en bovenal wat je eraan kan doen.

1. Zwangerschapsmisselijkheid.

Niet alle zwangere vrouwen hebben last van (ochtend) misselijkheid, maar veel wel. Door de misselijkheid kan het voorkomen dat je misschien moet overgeven. Hoe meer je overgeeft, hoe meer het glazuur van je tanden kan worden aangetast door het maagzuur. Meeste mensen gaan na het overgeven hun tanden poesten om de vieze smaak kwijt te raken. Het advies is alleen om dit niet te doen want het glazuur op je tanden is aangetast door het maagzuur wat bij overgeven in je mond terechtkomt. Ga je direct daarna je tanden poetsen dan is dit een ernstige aanslag op je tandglazuur want met de schurende werking van het tandenpoetsen, tast je je tandglazuur hard aan.

Ons advies: NIET POETSEN NA HET OVERGEVEN!

Oplossing: Spoelen met water! Dit is veel beter voor het behoud van je tandglazuur.

Ook is het in het geval van misselijkheid verleidelijk om niet de achterste kiezen te poetsen in verband met braakneigingen. Tracht hier toch je best te doen en wel deze achterste kiezen te poetsen.

Advies: gebruik een tandenborstel met een kleinere tandenborstelkop om zodoende minder braakneigingen op te wekken.

2. Je hormoonspiegel.

Gedurende de negen maanden van je zwangerschap veranderd je hormoonspiegel. Hierdoor reageert je tandvlees extra gevoelig op tandplak waardoor het sneller kan gaan bloeden, eerder kan opzwellen en erg gevoelig is.
Door de verandering in hormoonspiegel zal je tevens merken dat je vaker de neiging krijgt tot snoepen. Ook dit heeft weer invloed op je tandvlees vanwege de aanmaak van extra tandplak. Wat op zijn beurt weer reageert met je tandvlees.

Ons advies: het beste is het om zorgvuldig te blijven poetsen en niet een keertje overslaan. Goed blijven stokeren of rageren en tracht zo min mogelijk te snoepen.

3. Parodontitis.

 Er komen steeds meer bewijzen dat zwangere vrouwen die parodontitis hebben een groter risico hebben om vroeg te bevallen waardoor het kindje dus te vroeg wordt geboren. Men vermoedt dat het te maken heeft met een verhoogde concentratie van bepaalde stoffen in het bloed. Deze bepaalde stoffen kunnen ervoor zorgen dat er weeën kunnen worden opgewekt.

Ons advies: Ga naar de mondhygienist om je tandvlees te laten controleren. Er kan wordt dan gekeken naar de diepte van de pockets en /of er tandvlees ontstekingen aanwezig zijn.

4. Röntgenfoto’s.

Vertel aan je tandarts en mondhygiënist, dat je zwanger bent. Zodoende weten wij dat we terughoudend dienen te zijn met bepaalde behandelingen en zullen we ook in de eerste drie maanden van je zwangerschap terughoudend zijn met het maken van eventuele röntgenopname. Is het maken een rontgenfoto noodzakelijk bv met een extractie of pijnklacht dan krijg je een loodschort, om je baby te beschermen tegen de straling.

AFSPRAAK MAKEN