Vier belangrijke adviezen voor uw mondhygiene tijdens zwangerschap.

Je hebt net gehoord dat je zwanger bent en springt een gat in de lucht van blijdschap. Dit geweldige nieuws deel je natuurlijk direct met al je familie, vrienden, kennissen en iedereen die het maar wil horen.

Na enige dagen gaat de blijdschap een beetje liggen en maakt enigszins plaats voor wat kleine gedachten over wat er nog meer gaat komen.

Inmiddels weten alle moeders dat er veel op je af komt in de komende maanden. Geboortekaartjes, echo’s, kinderkamer, naam verzinnen (niet geheel onbelangrijk) et cetera… Ach je hoofd tolt van alles dat je nog dient te regelen. En wat lees je daar nu?

‘Mondhygiëne tijdens zwangerschap, extra belangrijk’. Ja, pfff, denk je, ook dat nog! Zal wel meevallen denk je misschien, maar gelukkig lees je nu dit blogje met daarover kort uitgelegd wat het inhoudt. Na het lezen van dit blogje kan je dit item doorstrepen van je ‘to do’ lijstje.

En dat je dit leest, dat maakt dat wij daar van Tandartsenpraktijk Oranjebuurt erg blij mee zijn. We zullen je kort , maar krachtig uitleggen wat jouw zwangerschap tandheelkundig inhoudt en wat je dient te doen tijdens deze mooie negen maanden.

Mondhygiene tijdens zwangerschap, waar gaat nu al die commotie om?

Je bent al extra gespitst op wat je gedurende de komende maanden eet. Je wilt natuurlijk de beste basis voor je ongeboren kindje leggen. Je probeert zo lang mogelijk door te gaan met sporten, geen wijntjes meer, gezond eten, op tijd naar bed, maar ook extra goed zorgen voor je mond en gebit horen in dat rijtje thuis.

Zorg je goed voor je mond en je gebit dan zal je zien dat veel problemen tijdens jouw zwangerschap kunnen worden voorkomen. 

Tandvleesproblemen en gaatjes tijdens de zwangerschap

In de periode dat je zwanger bent, heb je een verhoogde kans op het krijgen van tandvleesontstekingen (gingivitis), gaatjes in de tanden en andere ongemakken. Laten we eens op een rijtje zetten hoe dit dan kan en bovenal wat je eraan kan doen.

1. Zwangerschapsmisselijkheid.

De eerste van dat rijtje is de zwangerschapsmisselijkheid. Niet alle zwangere vrouwen hebben er last, maar veel wel. En…, hoor je in dit rijtje van zwangere vrouwen thuis die last heeft van misselijkheid? En moet je als gevolg van die misselijkheid ook daadwerkelijk overgeven? Dan is de volgend informatie belangrijk voor je.

Hoe meer je namelijk overgeeft, hoe meer glazuur er van je tanden wordt aangetast door het maagzuur. Je eerste gedachte is, zoals bij de meeste mensen, om even je tanden te poetsen. Die vieze smaak weg poetsen. Dit is absoluut niet de bedoeling na overgeven. Want het glazuur op je tanden wordt aangetast door het maagzuur wat bij overgeven in je mond terechtkomt. Ga je direct daarna je tanden poetsen dan is dit een ernstige aanslag op je tandglazuur. Want met de schurende werking van het tandenpoetsen, tast je je tandglazuur buiten proportioneel hard aan.

Ons advies: NIET DOEN!

Oplossing: Neem liever een slok water, even spoelen en weer uitspugen. Dit is wellicht niet zo fris als tandpoetsen, maar dit is voor het behoud van je tandglazuur een absolute must.

Ook is het in het geval van misselijkheid verleidelijk om niet de achterste kiezen te poetsen in verband met braakneigingen. Tracht hier toch je best te doen en wel deze achterste kiezen te poetsen.

Advies: gebruik een tandenborstel met een kleinere tandenborstelkop om zodoende minder braakneigingen op te wekken.

2. Je hormoonspiegel.

De volgende in het rijtje is je hormoonspiegel want deze verandert gedurende de negen maanden van je zwangerschap. Hierdoor reageert je tandvlees extra gevoelig op tandplak. Waardoor het sneller bloedt, eerder opzwelt en erg gevoelig is.
Door de verandering in hormoonspiegel zal je tevens merken dat je vaker de neiging krijgt tot snoepen. Ook dit heeft weer invloed op je tandvlees vanwege de aanmaak van extra tandplak. Wat op zijn beurt weer reageert met je tandvlees.

Advies: het beste is het om zorgvuldig te blijven poetsen en niet een keertje overslaan. Goed blijven stokeren of rageren en trachten niet te snoepen. Het is allemaal heel makkelijk om op te schrijven en het klinkt ook allemaal als zo vanzelfsprekend. Alleen is de belangrijkste stap om al deze vanzelfsprekendheid ook daadwerkelijk uit te voeren.

3. Parodontitis.

Zwangere vrouwen die parodontitis hebben zitten in een aparte categorie. Er komen steeds meer bewijzen dat zwangere vrouwen die parodontitis hebben een groter risico hebben om vroeg te bevallen waardoor het kindje dus te vroeg wordt geboren. Men vermoedt dat het te maken heeft met een verhoogde concentratie van bepaalde stoffen in het bloed. Deze bepaalde stoffen kunnen ervoor zorgen dat er weeën kunnen worden opgewekt.

Ons advies: laat u testen op parodontitis en dan weet u het zeker, maar ga bovenal langs bij uw mondhygiënist om uw mondhygiëne op orde te krijgen en beginnende pockets en/of tandvleesontstekingen de kop in te drukken.

4. Röntgenfoto’s.

Last but not least, vertel aan ons, je tandarts en mondhygiënist, dat je zwanger bent. Zodoende weten wij dat we terughoudend dienen te zijn met bepaalde behandelingen en zullen we ook in de eerste drie maanden van je zwangerschap terughoudend zijn met het maken van eventuele röntgenopname.

Al met al een hoop informatie. Lees je er doorheen dan valt het toch allemaal wel weer mee. In ieder geval goed blijven poetsen, flossen/rageren en sowieso een keer je mondhygiënist bezoeken en vooral genieten van de mooie periode.

AFSPRAAK MAKEN