update: 04-01-2022

Kroon op tand.

Kronen op tanden zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie van een tand of kies zoveel mogelijk. Een behandeling voor een kroon is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. U zult dan ook enkele keren bij uw tandarts moeten terugkomen.

Wat is een kroon?

Een kroon is een verfijnd kapje welke is vervaardigd van hoogwaardige materialen. Deze materialen zijn porselein of zirkonium, metaal en porselein of metaal. Het kapje past precies over een afgeslepen tand of kies. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.


 

Wanneer heeft u een kroon nodig?

  1. U kunt een kroon nodig hebben als er onvoldoende houvast is voor een vulling of na een wortelkanaalbehandeling. Oorzaken hiervoor kunnen zijn dat er door tandbederf een groot deel van de tand of kies verloren is gegaan. De tandarts kan er dan voor kiezen, in samenspraak met u, om een kroon te maken. Op deze manier wordt uw tand of kies voor het grootste gedeelte behouden. 
  2. U kunt ook een kroon nodig hebben als u uw uiterlijk wilt verbeteren. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan.

Uw behandeling voor een kroon.

Om de kroonbehandeling de beste kansen te geven op succes kan het zijn dat er eerst voorbereidende behandelingen door de tandarts dienen te worden uitgevoerd. Denkt u hierbij aan een vulling of wortelkanaalbehandeling.

Tevens kan het nodig zijn dat uw tandarts de tand waar de kroon op komt gaat versterken met een pin of opbouw.

Zodra alle voorbereidende handelingen zijn gedaan zal de tandarts de tand of kies slijpen om zodoende ruimte te maken voor de kroon.

Kroon op implantaat.

Ook kan het voorkomen dat er een kroon op een implantaat wordt geplaatst door tandarts. Een implantoloog zal dan in de kaak een implantaat zetten. Hierop zal door de tandarts een kroon worden gezet. Deze kroon zal worden vastgemaakt met een schroef waarna de tandarts de schroef zal afdichten met een laagje composiet.
 

Hoe wordt de kroon vervaardigd?

De tandarts zal een afdruk van uw gebit maken. Dit zal gebeuren met een zgn. afdruklepel. Dit noemt men ook wel happen. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat dit ‘happen’ digitaal wordt gedaan. Dit noemt men dan scannen. De tandarts zal eveneens vastleggen hoe u uw tanden en kiezen dichtbijt en tevens zal de kleur van de kroon dienen te worden bepaald. In de meeste gevallen werkt een tandarts samen met een tandtechnische laboratorium. Hier zal de tandtechnieker uw kroon vervaardigen.

Wij werken samen met Tandtechnisch Laboratorium Noord Nederland.

De tandarts zal, na het omslijpen, de tand of kies tijdelijk voorzien van een zgn. noodkroon. Zodra de definitieve kroon klaar is, zal deze worden gepast. Is alles naar wens dan zal de tandars de tijdelijke noodkroon verwijderen en zal de definitieve kroon worden geplaatst.

Materialen van een kroon.

Zoals gezegd wordt een kroon vervaardigd van porselein of zirkonium, metaal en porselein of metaal.
Hieronder bespreken we in het kort welk materiaal waarvoor wordt gebruikt. Welk materiaal uiteindelijk wordt gebruikt heeft te maken diverse factoren zoals de plaats in uw mond en uw wensen.
 

De volgende materialen kunnen worden gebruikt voor een kroon:

  • Een kroon welke is vervaardigd van porselein of zirkonium is een kroon die er natuurlijk en tandkleurig uitziet. Kronen van porselein kunnen in veel situaties worden toegepast. Door nieuwe technieken is de kans op breuk uitgesloten. 
  • Een kroon welke is vervaardigd van metaal en porselein is in de basis ene kroon van metaal. Over dit metaal wordt een laagje porselein aangebracht. Kenmerken van deze kroon zijn dat ze zeer sterk zijn.
  • Metaal. Deze kroon is een goud- of zilverkleurige kroon. Een kroon van metaal is zeer sterk en slijtvast. Vaak is de plaats van deze kroon achter in de mond.
     

De kosten van een kroon.

De ene kroon is de andere niet. Een vaste prijs is daarom helaas niet te geven. Om u toch enigszins een beeld te kunnen vormen van de prijs zijn er hieronder enkele gegevens en tips voor u.

De kosten van uw kroon zijn onderhevig aan diversen factoren. Een daarvan is of er voorbehandelingen zijn uitgevoerd? Is er nog een vulling gemaakt in de tand of kies en/of is er een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd op de desbetreffende kies of tand?

Tevens verschillen de prijzen van het materiaal ook van elkaar. Kiest u voor een zirkonium kroon of goudkleurige kroon?

Een voorbeeld van een prijs voor uw beeldvorming:

U krijgt een kroon met een plastische opbouw. Tevens wordt er vaak een foto gemaakt van het element waar de kroon op komt. Houdt u ook rekening met de verdoving die wordt toegediend en u gaat al snel richting de € 350,- Dit is nog exclusief de materiaal-en techniekkosten. Dit zijn de kosten van de daadwerkelijke kroon die wordt vervaardigd door het tandtechnisch laboratorium.

Wij geven standaard onze patiënten een begroting van een behandeling die meer dan Є 250,- gaat kosten. Geeft een tandarts deze u niet, vraagt u hier dan om.

De tandarts zal altijd alle behandelopties met u bespreken en u voorzien van een kostenbegroting. Bekijk hier een voorbeeldrekening.

Let op: een kroon zit niet in het basispakket. Een eventuele vergoeding komt dan vanuit uw aanvullende tandartsverzekering.

Zijn er risico’s om voor een kroon te kiezen?

De risico’s die zijn verbonden aan een kroon op uw tand of kies zijn nihil. Uiteraard is het in het begin even wennen als u uw nieuwe tand of kies voelt, maar dit went vrij snel. Ook is het in het begin wellicht wat gevoelig, maar dit gaat na verloop van tijd gewoon weg.

Soms hebben mensen last van de hoogte. Dat wil zeggen dat de kroon net even iets hoger is dan de tand of kies die is vervangen door de kroon. In de mond voelt alles altijd veel groter aan dan het in werkelijkheid is, maar dat neemt niet weg dat u dit wel aan uw tandarts dient aan te geven. Uw tandarts zal de kroon een beetje bijslijpen waarmee voor u de ideale hoogte wordt bereikt. En u van uw ongemak af bent en weer kan genieten van uw gebit.
 

Terug naar de behandelingen.

AFSPRAAK MAKEN