Composietvullingen bij Tandartsenpraktijk Oranjebuurt.
Een gaatje in uw tand vullen.

Het kan voorkomen dat uw tand beschadigd is door cariës (gaatje) of een ongelukje van buitenaf. Wanneer dat het geval is dan bieden vullingen uitkomst. Met een vulling voorkomen we dat u verdere pijn aan uw gebit krijgt en herstellen we de functie van uw tand of kies. We hebben de keuze uit verschillende vulmaterialen.

Amalgaamvullingen (wordt niet meer gebruikt).

Amalgaam is een verbinding van zilver, kwik en andere metalen. Dit werd al jaren gebruikt in de tandheelkunde als vulmateriaal voor een gaatje. Het is een sterk en goedkoop materiaal, dat vooral geschikt is voor het maken van grote vullingen. Nadeel is, dat er ook gezond weefsel moet worden weg geboord om de amalgaamvulling voldoende houvast te geven in de tand of kies.

Vooral de laatste jaren is deze vulling sterk in opspraak geraakt vanwege het grote gehalte aan kwik wat onderdeel is van de vulling. Kwik is een van de meest giftige zware metalen.

Composiet vullingen ook wel bekend als ‘de witte vullingen’. 

Bij Tandartsenpraktijk Oranjebuurt maken we alleen gebruik van hoogwaardige composieten/compomeren als er een vulling moet worden gemaakt. 

Er zijn drie soorten composietvullingen, te weten:

Composiet, glas-ionomeer en compomeer.

  • Een composietvulling is van deze drie de sterkste. 
  • een compomeer en glas-ionomeervulling zijn daarentegen gemakkelijker aan te brengen en worden daarom veel voor het kindergebit gebruikt (omdat kinderen toch wisselen en de vullingen dus niet jarenlang mee hoeven).Ook is het zo dat compomeer sneller slijt waardoor dit ideaal is voor gebruik in het melkgebit. deze melkgebit elementen slijten ook eerder waardoor een composiet vulling (die niet zo snel mee slijt) al snel een onbalans in het gebit rengt als deze niet mee slijt.

In een enkel geval biedt een vulling in een tand of kies van composiet niet de oplossing die het beste voor u is. O.a. de plaats en de grootte kan problemen geven waardoor het plaatsen van een kroon de beste en meest duurzame oplossing is. Uiteraard doen we dit alles met u in overleg.

Composietvullingen gebruiken we ook vaak voor cosmetische doeleinden. Denkt u hierbij aan het verhelpen van verkleuringe of het weg werken van een spleetje tussen uw tanden. Overigens maakt composiet de tand of kies ook sterker, het zorgt voor extra hechting van de vulling.

Tegenwoordig gaan de meeste composietvullingen met gemak 10 jaar of langer mee, mits ze goed zijn aangelegd door de tandarts. 

De vullingen worden vervaardigd middels hoogwaardige composieten/compomeren (= witte vullingen).

Ziet u de vulling zitten?

Terug naar de behandelingen.

Scroll naar boven