Kronen en bruggen bij Tandartsenpraktijk Oranjebuurt

Het kan zijn dat uw tandarts uw het advies geeft om een kroon of een brug te laten plaatsen. Dat kan zijn omdat er bijvoorbeeld;

  • een wortelkanaalbehandeling is uitgevoerd waardoor een tand of kies in de toekomst zwakker zal worden
  • een tand of kies mist
  • omdat er een grote vulling in een tand of kies zit.

Al deze oorzaken kunnen tot gevolg hebben dat een element kan breken en om dit te voorkomen geeft de tandarts u het advies voor een kroon of brug. Een kroon of brug is een duurzame vervangingen voor tanden en kiezen die zoveel mogelijk de oorspronkelijke vorm en sterkte van uw eigen tand of kies heeft. Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder en duurder dan het plaatsen van een vulling maar geeft wel meer kauwkracht en langer levensduur aan het element.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van porselein dat precies over tand of kies past die hiervoor geprepareerd is. Het kapje wordt vastgezet op het element en hierdoor krijgt het element zijn oorspronkelijke vorm en stevigheid weer terug.

Wat is een brug?

Een brug zit meestal vast aan twee elementen in de mond, we noemen dit de pijlers. De pijlers zijn de geprepareerde elementen die aan weerszijden van de open ruimte van een ontbrekende tand of kies verbonden zijn met de dummy. De ontbrekende tand of kies kan zo vervangen worden door de dummy.

Hoe verloopt de behandeling van een kroon of een brug?

De behandeling van een kroon of brug verloopt in stappen. Tijdens de eerste afspraak zal de tandarts het element preparen zodat deze klaar gemaakt wordt voor het kapje dat er overheen komt. Als de preparatie klaar is zal de tandarts een digitale afdruk maken met een scan. De tandarts zal met u de kleur voor de nieuwe kroon of brug bepalen en al deze informatie opsturen naar de tandtechnicus die de kroon of brug voor u gaat maken.

Voor uw comfort en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies, maakt de tandarts een noodvoorziening (tijdelijke kroon). Eet hier geen harde of kleverige producten mee. De tijdelijke kroon is daar niet op berekend.

Als de tandtechnicus klaar is met uw kroon of brug wordt deze retour gestuurd en we zullen dan een afspraak met u inplannen voor het definitief vastzetten van de kroon of brug. Meestal heeft de tandtechnicus de kroon of brug binnen 10 werkdagen klaar.

Scroll naar boven